Wist je dat de afleveringen van mijn podcast serie ‘DNA van leiderschap – Perspectieven op leiderschap’ al meer dan 1300x zijn beluisterd? Met veel plezier introduceer ik hierbij de zevende aflevering van deze serie: het gesprek met Leon Schaepkens.

Leon is auteur, therapeut en adviseur. Zijn twee boeken ’10 miljoen leiderschap’ en ‘De F1 maatschappij’ waren #1 bestsellers bij Managementboek. Leuke bijkomstigheid is dat de boeken van Leon en mijzelf door dezelfde uitgever, S2 uitgevers, zijn uitgegeven. Leon combineert in zijn werk ‘de wereld van bedrijfskunde met die van therapie’, zoals hij dat zelf verwoordt. In ons gesprek gingen we in op Leon’s werk als schematherapeut. Hoe zijn achtergrond als therapeut hem leidde naar het belang van leiderschap op de zogenaamde basisbehoeften: veiligheid, verbondenheid, waardering, autonomie, zelfexpressie en omgaan met grenzen. Deze oeroude menselijke behoeften zijn springlevend in de wereld vandaag aldus Leon. In het gesprek komt ook aan de orde hoe patronen zich in onze hersenen ontwikkelen en hoe zo’n patroon te doorbreken. Waarom er veel meer nodig is dan een cursus ‘positief denken’. En ook dat het aangeven van de richting (wat we ‘visie’ noemen) zo’n essentiële taak van de leider is. Hoe dat invulling geeft aan diverse basisbehoeften. Leon’s advies is helder en krachtig: begin als leider bij jezelf. Tijd en aandacht voor zelfreflectie, dat is de éérste stap naar effectief leiderschap. Door bijvoorbeeld de vrijdagmiddag daarvoor te reserveren.

Ik wens je veel plezier en inspiratie bij deze aflevering!

Meer informatie over Leon, zijn werk en zijn boeken kan je vinden op https://schaepkens.com.

Luister de aflevering op:

Apple podcast https://podcasts.apple.com/nl/podcast/dna-van-leiderschap/id1650985428

Spotify: https://open.spotify.com/show/1Oaqn0eytQwtRQkX7QzMHG?si=60f512b83d1f4370

Als coach en trainer werk ik met de leiders van vandaag en morgen. Ga voor meer informatie over mijn achtergrond en werkwijze naar mijn website https://thefutureishere.nl