Hoe is mijn keuze voor coaching tot stand gekomen?

In deze blog ga ik in op mijn keuze voor coaching. Ik zeg daar op mijn site al het nodige over, maar wilde graag daar wat dieper op ingaan. Waarom heb ik deze keuze gemaakt? Wat is mijn aanpak? Een spannend avontuur, maar wel één die me voldoening geeft.

Al jarenlang ben ik gefascineerd door leiderschap en persoonlijke groei. Als CIO en COO heb ik de laatste jaren mogen werken voor bedrijven als Sanoma Learning, Nederlandse Staatsloterij, Wegener en bol.com. Als adviseur heb ik vele directies bijgestaan bij hun complexe vraagstukken. Verschillende bedrijven in zeer uiteenlopende industrieën. Van krimp tot 30% jaarlijkse groei. Digitalisering als kans en/of bedreiging.

Succesvolle teams en persoonlijke groei

Echter, al die directies hadden één gemeenschappelijke prioriteit: de verantwoordelijkheid om het juiste team samen te stellen. En zorg te dragen voor maximale persoonlijke groei van alle teamleden. En zo heb ik mijn eigen rol ook altijd gezien. En vaak zelfs buiten het team; ik werd regelmatig blij verrast als jonge, talentvolle managers uit een ander deel van de organisatie mij vroegen of ik hen wilde coachen. Op zoek gaan naar persoonlijke groei, dat is geweldig om te doen. Dit alles heeft mede geleid tot mijn keuze voor coaching.

Opleiding en certificering

Toen ik de keuze eenmaal had gemaakt moest ik wel weer terug aan de schoolbanken. En dat is dus gebeurd, bij INSEAD, bij Brout en voor certificering in het Leadership Circle Profile assessment. En voor het komend jaar staat er nog de nodige opleidingen gepland, daar vertel ik in een volgend blog graag meer over.

Wat is mijn aanpak als coach?

Ik heb de coachingsopleiding op INSEAD (“INSEAD Coaching Certificate”) gevolgd. Een intensief traject van bijna 9 maanden. En bijzonder om na 25 jaar weer in de collegezalen in Fontainebleau te zitten. Tijdens dit traject word je gevraagd je coachingfilosofie op papier te zetten. Ik heb daar onder meer beschreven welke principes voor mij als coach leidend zijn:

  1. Verbinding, met ons hoofd en met ons hart.  Begrijpen we elkaar, en is er een wijze van verbinden waarin we onszelf kunnen zijn en een veilige omgeving kunnen creëren? Dat gaat verder dan rationeel delen van de coachingsvraag. We communiceren via het gesproken woord of geschreven tekst.  We verbinden door onze non-verbale communicatie, wederzijdse energie en ons gevoel.  Die verbinding is nodig om samen op reis te gaan;
  2. Nieuwsgierigheid, wat is nu echt de kern van de zaak? Soms is de vraag helder, soms zit er een vraag achter de initiële vraag.  Een onuitgesproken ambitie, gedrag waar we ons niet van bewust zijn; het kan van alles zijn. We leggen samen een puzzel als het ware, en we rusten niet totdat alle stukjes op hun plek liggen.  Het gevoel als we dit eenmaal bereiken is onbeschrijflijk, de gevolgen baanbrekend; daar doen we het voor;
  3. Gelijkwaardigheid, we zijn samen op reis.  Als gelijkwaardige partners op zoek naar persoonlijke groei, daar sta ik voor. Coaching is een veilige ontdekkingsreis waarin alles ter tafel kan komen, wetende dat alles wat besproken wordt daar ook blijft. Samen kijken we hiernaar en gaan we op zoek naar de antwoorden.

Eenmaal op reis

Tijdens de ontdekkingsreis zullen we op van alles stuiten. Hoe zou die persoonlijke groei er uit kunnen zien? Daarbij daag ik uit om groter te denken. En ook om een beeld te schetsen van welke kennis, ervaring of competenties daarvoor nodig zijn. Welke patronen, bewust of onbewust, houden onszelf tegen om onze potentie volledig te kunnen waarmaken? Maar persoonlijke groei kan ook gericht zijn op het verhogen van de effectiviteit in de huidige functie in de huidige context.

Wie wil ik coachen?

Mijn doelgroep zijn de leiders van vandaag en morgen. Ik heb zelf jarenlang in directies gewerkt. En momenteel ben ik toezichthouder bij een aantal organisaties in de private en publieke sector. Vanuit mijn eigen ervaring herken ik wat er gebeurt in je ontwikkeling als leider. Zo krijg je als lid van een directie te maken met een andere rol en een ander verwachtingspatroon. Bij je omgeving (en jezelf).  Niet zelden word je van de ene in de andere dag geconfronteerd met een totaal andere, soms heftige dynamiek met nieuwe stakeholders en belangen.  

Ik vond dat fascinerend en uitdagend.  En trouwens nog steeds. Welk pad zal hier leiden tot succes, tot groei en tot een ongelooflijke innerlijke voldoening?  Die zoektocht, daar doe ik het voor!

Wil je reageren of in contact komen, stuur me een bericht.  Ik hoor graag van je!